Interview Questions

Q #1) What is JAVA?

Answer: Java is a high-level programming language and is platform-independent.

Java is a collection of objects. It was developed by Sun Microsystems. There are a lot of applications, websites, and games that are developed using Java.

Q #2) What are the features in JAVA?

Answer: Features of Java are as follows:

  • OOPs concepts
    • Object-oriented
    • Inheritance
    • Encapsulation
    • Polymorphism
    • Abstraction
  • Platform independent: A single program works on different platforms without any modification.
  • High Performance: JIT (Just In Time compiler) enables high performance in Java. JIT converts the bytecode into machine language and then JVM starts the execution.
  • Multi-threaded: A flow of execution is known as a Thread. JVM creates a thread which is called the main thread. The user can create multiple threads by extending the thread class or by implementing the Runnable interface.

Q #3) How does Java enable high performance?

Answer: Java uses Just In Time compiler to enable high performance. It is used to convert the instructions into bytecodes.

Q #4) Name the Java IDE’s?

Answer: Eclipse and NetBeans are the IDE's of JAVA.

Q #5) What do you mean by Constructor?

Answer: Constructor can be explained in detail with enlisted points:

  • When a new object is created in a program a constructor gets invoked corresponding to the class.
  • The constructor is a method which has the same name as the class name.
  • If a user doesn’t create a constructor implicitly a default constructor will be created.
  • The constructor can be overloaded.
  • If the user created a constructor with a parameter then he should create another constructor explicitly without a parameter.

Q #6) What is meant by the Local variable and the Instance variable?

Answer:

Local variables are defined in the method and scope of the variables existed inside the method itself.

Instance variable is defined inside the class and outside the method and the scope of the variables exists throughout the class.

Q #7) What is a Class?

Answer: All Java codes are defined in a Class. It has variables and methods.

Variables are attributes which define the state of a class.

Methods are the place where the exact business logic has to be done. It contains a set of statements (or) instructions to satisfy the particular requirement.

Example:

public class Addition{ //Class name declaration

int a = 5; //Variable declaration

int b= 5;

public void add(){ //Method declaration

int c = a+b;

}

}

Q #8) What is an Object?

Answer: An instance of a class is called an object. The object has state and behavior.

Whenever the JVM reads the “new()” keyword then it will create an instance of that class.

Example:

public class Addition{

public static void main(String[] args){

Addion add = new Addition();//Object creation

}

}

The above code creates the object for the Addition class.

Q #9)What are the OOPs concepts?

Answer: OOPs concepts include:

  • Inheritance
  • Encapsulation
  • Polymorphism
  • Abstraction
  • Interface

Q #10) What is Inheritance?

Answer: Inheritance means one class can extend to another class. So that the codes can be reused from one class to another class. The existing class is known as the Super class whereas the derived class is known as a sub class.

Example:

Super class:

public class Manupulation(){

}

Sub class:

public class Addition extends Manipulation(){

}

Inheritance is applicable for public and protected members only. Private members can’t be inherited.

Q #11) What is Encapsulation?

Answer: Purpose of Encapsulation:

  • Protects the code from others.
  • Code maintainability.

Example:

We are declaring ‘a' as an integer variable and it should not be negative.

public class Addition(){

int a=5;

}

If someone changes the exact variable as “a = -5” then it is bad.

In order to overcome the problem we need to follow the below steps:

  • We can make the variable as private or protected one.
  • Use public accessor methods such as set and get.

So that the above code can be modified as:

public class Addition(){

private int a = 5; //Here the variable is marked as private

}

The below code shows the getter and setter.

Conditions can be provided while setting the variable.

get A(){

}

set A(int a){

if(a>0){// Here condition is applied

.........

}

}

For encapsulation, we need to make all the instance variables as private and create setter and getter for those variables. Which in turn will force others to call the setters rather than access the data directly.

Q #12) What is Polymorphism?

Answer: Polymorphism means many forms.

A single object can refer to the super-class or sub-class depending on the reference type which is called polymorphism.

Example:

Public class Manipulation(){ //Super class

public void add(){

}

}

public class Addition extends Manipulation(){ // Sub class

public void add(){

}

public static void main(String args[]){

Manipulation addition = new Addition();//Manipulation is reference type and Addition is reference type

addition.add();

}

}

Using Manipulation reference type we can call the Addition class “add()” method. This ability is known as Polymorphism. Polymorphism is applicable for overriding and not for overloading.

Q #13) What is meant by Method Overriding?

Answer: Method overriding happens if the sub-class method satisfies the below conditions with the Super-class method:

  • Method name should be the same
  • The argument should be the same
  • Return type also should be the same

The key benefit of overriding is that the Sub-class can provide some specific information about that sub-class type than the super-class.

Example:

public class Manipulation{ //Super class

public void add(){

………………

}

}

 

Public class Addition extends Manipulation(){

Public void add(){

………..

}

Public static void main(String args[]){

Manipulation addition = new Addition(); //Polimorphism is applied

addition.add(); // It calls the Sub class add() method

}

}

addition.add() method calls the add() method in the Sub-class and not the parent class. So it overrides the Super-class method and is known as Method Overriding.

Q #14) What is meant by Overloading?

Answer: Method overloading happens for different classes or within the same class.

For method overloading, sub-class method should satisfy the below conditions with the Super-class method (or) methods in the same class itself:

  • Same method name
  • Different argument type
  • May have different return types

Example:

public class Manipulation{ //Super class

public void add(String name){ //String parameter

………………

}

}

 

Public class Addition extends Manipulation(){

Public void add(){//No Parameter

………..

}

Public void add(int a){ //integer parameter

 

}

Public static void main(String args[]){

Addition addition = new Addition();

addition.add();

}

}

Here the add() method has different parameters in the Addition class is overloaded in the same class as well as with the super-class.

Note: Polymorphism is not applicable for method overloading.

Q #15) What is meant by Interface?

Answer: Multiple inheritances cannot be achieved in java. To overcome this problem Interface concept is introduced.

An interface is a template which has only method declarations and not the method implementation.

Example:

Public abstract interface IManupulation{ //Interface declaration

Public abstract void add();//method declaration

public abstract void subtract();

}

  • All the methods in the interface are internally public abstract void.
  • All the variables in the interface are internally public static final that is constants.
  • Classes can implement the interface and not extends.
  • The class which implements the interface should provide an implementation for all the methods declared in the interface.

public class Manupulation implements IManupulation{ //Manupulation class uses the interface

Public void add(){

……………

}

Public void subtract(){

…………….

}

}

Q #16) What is meant by Abstract class?

Answer: We can create the Abstract class by using the “Abstract” keyword before the class name. An abstract class can have both “Abstract” methods and “Non-abstract” methods that are a concrete class.

Abstract method:

The method which has only the declaration and not the implementation is called the abstract method and it has the keyword called “abstract”. Declarations are the ends with a semicolon.

Example:

public abstract class Manupulation{

public abstract void add();//Abstract method declaration

Public void subtract(){

}

}

  • An abstract class may have a non- abstract method also.
  • The concrete Subclass which extends the Abstract class should provide the implementation for abstract methods.

Q #17) Difference between Array and Array List.

Answer: The Difference between Array and Array List can be understood from the below table:

                        Array                                      

   Array List    

Size should be given at the time of array declaration.

String[] name = new String[2]

Size may not be required. It changes the size dynamically.

ArrayList name = new ArrayList

To put an object into array we need to specify the index.

name[1] = “book”

No index required.

name.add(“book”)

Array is not type parameterized

ArrayList in java 5.0 are parameterized.

Eg: This angle bracket is a type parameter which means a list of String.

Q #18) Difference bet

Join our WhatsApp group, to stay updated & get your all queries solve by us

Be a Part of us

Given below are java interview questions

Share:

Follow: : educlashco, : educlashco, : educlashco

Vipin Dubey

Vipin is the content writer at educlash. As, he writes about news related to mumbai university, information technology and much more..

Comments

Check out some other Pages

MCA Top Scorer
Colleges [Map View]